Maalaiseläinlääkäri

Leikkaukset

Suoritettavat leikkaukset

Vastaanotolla tehtäviä pehmytosakirurgisia toimenpiteitä ovat  mm. haavakirurgia, kastraatiot ja kohdunpoistot, kasvainten poistot, piilokivesleikkaukset ja anaalirauhasten poistot. Leikkaukset aloitetaan pääsääntöisesti aamulla, viimeistään alkuiltapäivän aikana, jotta herääminen pystytään seuraamaan vastaanotolla. 

Leikkaukseen valmistautuminen

Leikkaukseen tulevaa eläintä ei leikkauspäivän aamuna ruokita. Vesikuppi saa olla eläimellä yön ajan, mutta runsasta juomista pariin tuntiin ennen leikkausta on vältettävä. Edellisenä  päivänä ruokaa ja juomaa annetaan normaalisti. Eläimelle annetaan sille mahdollisesti määrätyt lääkitykset kuten epilepsia-,  kilpirauhashormoni –  ja antibioottilääkitys tavalliseen tapaan. Kipulääkkeen antaminen ei yleensä ole tarpeen. Pienen makupalan lääkkeen antamisen yhteydessä voi antaa. Kania ei saa pitää ilman ruokaa ennen leikkausta.

Eläimen pesu ennen leikkausta saattaa toisinaan olla tarpeen, jos turkki on huomattavan likainen. Jos turkki vaatii pesua, se olisi tehtävä pari vuorokautta ennen leikkausta.

Koira toipuu kaikin puolin mukavimmin, kun se on käytetty  tarpeillaan ennen vastaanotolle saapumista. Halutessaan koiralle voi tuoda kotoa oman puhtaan makuualustan ja peitteen. Kissat ja pienet alle 5 kg koirat heräilevät mukavimmin omassa kuljetuskopassaan.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauspotilas saa herätä  rauhassa vastaanoton tiloissa ja noudetaan kotiin pääsääntöisesti vasta, kun se on hereillä. Eläin on unelias vielä useita tunteja kotiintulon jälkeen. Tokkuraisuudesta huolimatta eläimelle on annettava mahdollisuus käydä tarpeillaan. Eläin voi myös olla leikkauksen jälkeen pahoivoiva ja oksentaa.

Potilaan jatkolääkitykset kotona aloitetaan tapauskohtaisesti joko leikkauspäivänä tai vasta  leikkausta seuraavana päivänä. Eläimen omatoimisen  "haavahoidon" estämiseksi useimmiten eläimelle joudutaan laittamaan kauluri, jonka saa vastaanotolta mukaan. Tikkien poisto on useimmissa tapauksissa noin 12 vrk leikkauksen jälkeen.